Irish Prime

Grasgevoerde topkwaliteit

Met de passie van familiebedrijven

Jaarrond vers verkrijgbaar

Voornamelijk angus en hereford rassen
Dieet van gras en klaver
Eerlijk mals en sappig
Kleinschalig
Irish Prime Logo

Ierland heeft een sterke rundveestapel die voornamelijk bestaat uit een oorspronkelijke rassen zoals Aberdeen Angus en Hereford. Het zijn echte vleeskoeien in tegenstelling tot de melkkoeien die we in Nederland veel hebben. In Ierland staan ze bijna het hele jaar in de wei en scharrelen zo hun eigen ‘natuurlijke’ kostje bij elkaar. Doordat ze veel bewegen en gras eten wordt het vlees heerlijk mals.

Gras en klaver dieet

Sinds tientallen jaren zijn er naast Angus en Hereford meerdere rassen bijgekomen. Zo zie je de Charolais, Limousin en Simmental ook veel in de Ierse weide. Echter, de smaak van Iers rundvlees heeft toch vooral te maken met het dieet van het dier en in mindere mate met ras. In Ierland bestaat dat dieet uit gras en klaver.

Familiebedrijven

In Ierland zijn de meeste boerderijen familiebedrijven. Ze zijn kleinschalig en worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Daarbij is het geheim: om de beste kwaliteit te bereiken heb je aandacht en passie voor vak en dier nodig. Gemiddeld hebben de Ieren slechts 32 koeien per boerenbedrijf. Er is dus geen sprake van massa-veeteelt. Zo weten zij – als deel van een trotse traditie – een product neer te zetten van uitzonderlijk niveau.

Ruimte om te grazen

De rundveehouderij in Ierland is extensief. Dit houdt in dat het vee veel ruimte heeft om te grazen. Ierland is qua oppervlakte ongeveer tweemaal groter dan Nederland, maar telt slechts 4,1 miljoen inwoners. Ruim 65 procent van de Ierse grond is in handen van boeren. De meeste boerderijen zijn kleinschalig en bezitten veel grasland. De koeien hebben dus alle ruimte om lekker te grazen!

Interesse?

Laat het ons weten!