De Feestmaand is weer aangebroken, deze maand is er veel te vieren samen met vrienden en familie. Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar en dat allemaal in één maand! Het is wel duidelijk dat december daarom de échte feestmaand van het jaar is. Ben jij al helemaal klaar voor de feestdagen of moet de hele zaak nog omgetoverd worden? Wij willen het voor onze helden in de horeca het zo gemakkelijk mogelijk maken, daarom hebben wij feestelijke inspiratie voor een heerlijk voor- en hoofdgerecht om jullie alvast op weg te helpen met de voorbereiding van je kerstmenu!
Voorgerecht en hoofdgerecht
Onze gerookte eenden rollade is een verassend goed product, hier zijn we stiekem ook wel trots op! Wij doen al het moeilijke voorwerk en jullie hoeven het enkel te snijden en er een culinair hoogstandje van te maken. Wij vinden eend heerlijk met vijgen, een klassieke combinatie die zich perfect verleent voor een voorgerecht.
Hertenjacht is alleen toegestaan in bepaalde seizoenen en laten de feestdagen nou net binnen deze periode vallen. Dit maakt dat we voor het hoofdgerecht gekozen hebben voor hertenbiefstuk met cranberry-portsaus. Seizoensgebonden ingrediënten zullen zeker het gevoel van traditie toevoegen!
Meer inspiratie? Lees dan ook deze Meat Story!
Gerookte eendenrollade met vijgencompote
Dit voorgerecht combineert de rijke smaak van gerookte eendenrollade met de zoete vijgencompote en de pittige rucola, waardoor het zorgt voor een feest van smaken op het bord. Perfect voor de start van een feestelijk diner!
Ingrediënten
150g gerookte eendenrollade
6 verse vijgen
2 el honing
50ml rode wijn
1 tl balsamicoazijn
Verse rucola
Werkwijze
Verhit een kleine pan op middelhoog vuur en voeg verse vijgen (in kwarten gesneden), twee eetlepels honing, de rode wijn en balsamicoazijn toe. Laat het mengsel sudderen todat de vijgen zacht zijn en de vloeistof iets is ingedikt, wat meestal zo'n 10-15 minuten duurt. Haal de pan van het vuur en laat de compote vervolgens afkoelen. Snijd de gerookte eendenrollade in plakken en leg ze op een mooi bord. Lepel vervolgens de vijgencompote over het vlees en garneer het gerecht met frisse blaadjes rucola.
Gegrilde Hertenbiefstuk met cranberry-portsaus
Dit hoofdgerecht combineert de malse smaak van hertenbiefstuk met de fruitige smaken van de cranberry-portsaus, perfect voor een feestelijk diner!
Ingrediënten
200g hertenbiefstuk
2 el olijfolie
1 sjalot
100ml rode port
50g verse cranberries
2 el honing
zout en peper
Werkwijze
Laat de hertenbiefstuk op kamertemperatuur komen en bestrooi beide zijden met zout en zwarte peper. Verhit een kleine pan op middelhoog vuur. Hak de sjalotten fijn, voeg toe en bak tot deze zacht is. Blus af met rode port en voeg de verse cranberries toe. Laat sudderen tot de cranberries openbarsten en de saus iets indikt. Roer de honing erdoor en laat de saus nog een paar minuten sudderen.Verhit vervolgens een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de hertenbiefstuk met olijfolie en grill het vlees naar wens (meestal 2-3 minuten per kant voor medium-rare, afhankelijk van de dikte), laat het vlees vervolgens rusten. Leg hierna de gegrilde hertenbiefstuk op een mooi bord en giet de cranberry-portsaus over het vlees zodat de smaken perfect samenkomen.
Tijdig bestellen
Omdat de feestdagen om de hoek zijn verwachten wij het erg druk te gaan krijgen. Om ervoor te zorgen dat iedereen alles op tijd binnen heeft voor de feestdagen willen we iedereen vragen om je bestelling tijdig te plaatsen. Zo zorgen we samen dat de feestmaand vlekkeloos verloopt.