Let's celebrate Christmas

Een bijzondere tijd, een bijzondere kerst

Dit jaar zal anders dan anders zijn. Andere jaren kon je lekker uit eten gaan of was je zelf actief in de horeca… Dit jaar ben je afhankelijk van de take away’s gerechten of bereid je zelf het kerstdiner.

We vertellen je graag over de prachtige gerechten die je met vlees kan maken en geven je tips voor een geslaagd kerstdiner. Fijne kerst gewenst!

Inspiratie voor het kerstdiner

Bij het kerstdiner begin je uiteraard met een heerlijk voorgerecht. Deze moet niet te klein zijn maar zeker ook niet te groot. Een gemakkelijk te maken rundercarpaccio of een heerlijke Vitello Tonnato van onze bereide en gesneden kalfsmuis bijvoorbeeld.

Je hoofdgerecht is de eyecatcher van het kerstdiner. Met het hoofdgerecht maak je de kerst speciaal. Wat dacht je van een chateaubriand met rode wijnsaus, of een harissa poussin op ieder bord?

Je kunt ook voor een klassiek hoofdgerecht gaan. Een heerlijke varkenshaas uit de oven met spek en champignons of een prachtige procureur rollade bijvoorbeeld.

Hertenbiefstuk met wildsaus en stoofperen? Met kerst kan je helemaal uitpakken… en laten wild gerechten daar nou heel geschikt voor zijn.

Gourmetten...

de kunst om geduldig op één stukje vlees te wachten terwijl je het liefst alle pannetjes voor jezelf gebruikt

Een voordeel van gourmetten met kerst is dat je niet uren in de keuken staat. Het is populair, erg gezellig en leuk om te doen. Bewaar voordat je begint alle ingrediënten gekoeld en afgedekt. Haal de ingrediënten een half uur voor het gourmetten uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Chateaubriand met rode wijnsaus

2 personen
Chateaubriand

Ingrediënten
400g chateaubriand
2 el olijfolie
2 el roomboter
200ml rode wijnsaus
zout en peper

Werkwijze
Haal de chateaubriand tijdig uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Bestrooi het vlees met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit olie en roomboter in een koekenpan en braad de chateaubriand goudbruin aan. Gaar vervolgens de chateaubriand in circa 20 – 25 minuten rosé in de oven totdat deze een kerntemperatuur van 48 graden heeft bereikt. Haal het vlees uit de oven en laat circa 10 minuten op een bord afgedekt met aluminiumfolie rusten.

Trancheer het vlees tegen de draad in en leg op een warm bord. Schep de rode wijnsaus over het vlees en serveer direct.

Serveer suggestie: Lekker met beetgare haricots verts en rozemarijn aardappeltjes.

Harissa Poussin

per persoon
Poussin

Ingrediënten
1 poussin
2 el harissa
8 ml citroensap
20 ml olijfolie
0.5 teen knoflook
1 el boter
1 takje koriander (fijngehakt)
zout en peper

Werkwijze
Verwarm de over voor op 225 graden Celcius.

Pers de knoflook uit en meng deze in een kom samen met de harissa, zout, citroensap en olijfolie tot een marinade. Wrijf de marinade aan de binnen- en buitenkant van de poussin in.  Meng de boter samen met de fijngehakte koriander en stop dit in de holte van de poussin.

Leg de poussin in een ingevette ovenschaal en zet deze in de oven. Braad de kip 10 minuten en draai dan de temperatuur terug naar 180 graden Celsius. Braad vervolgens de poussin nog 35 tot 45 minuten tot hij gaar is.