De maand maart staat bij ons in het teken van het kalf. Kalfsvlees wordt in de hele wereld graag gegeten, maar Nederland heeft kalfsvlees nog niet echt ontdekt. Gek eigenlijk, want kalfsvlees is heerlijk mals, rijk aan eiwitten en calcium, licht verteerbaar en vol van smaak. Bovendien kun je volop variëren in kalfsvlees, met producten en met recepten.
Het leven van een kalf
Kalveren worden eigenlijk niet geboren voor de vlees productie, in feite zijn ze een bijproduct van de melkproductie en hierdoor dus een belangrijk onderdeel in de voedselvoorziening. Zonder kalf kan een koe namelijk niet gemolken worden en niet alle kalveren worden melkkoeien. Logisch eigenlijk, want er worden ook stierkalveren geboren. Na geboorte in de melkveehouderij worden de kalveren naar een verzamelcentrum gebracht, waar ze gesorteerd en gekeurd worden. Vanuit het verzamelcentrum gaan ze door naar een kalverhouderij waar ze in groepsverband leven. Zodra kalveren tussen de zes en twaalf maanden zijn, gaan ze naar de slachterij.
Blank vs Rosé
Wanneer je graag kalfsvlees bereid, kan er gekozen worden tussen blank- en rosé kalfsvlees. Het verschil zit hem voornamelijk in de voeding die de kalveren krijgen. Rosé kalveren krijgen voornamelijk ruwvoer vol met granen en andere vezels. Blanke kalveren krijgen vooral melkproducten als dieet waardoor het vlees blanker van kleur blijft en wat malser is.
Graankalf
Wij houden zelf het meest van jong rosé kalfsvlees en zorgen dat ons kalfsvlees van leveranciers afkomt waarbij dierenwelzijn en duurzaamheid voorop staan. Daarnaast vinden wij het heel belangrijk om te weten dat alles van het dier goed benut wordt en ze worden grootgebracht in een ruimere en natuurlijkere omgeving, met toegang tot buitenruimtes en op een volledig en gevarieerd dieet. Dit resulteert niet alleen in een gezonder en gelukkiger leven voor de dieren, maar resulteert ook in vlees dat smaakvoller is. Wil je meer weten over het Graankalfsvlees van Meatstreet? Klik dan hier!