Deraza Iberico varken

Gevoerd met Bellota eikennoten

Gezond en voedzaam

'Afdronk' van noten

100% zuiver Iberico ras
60 dagen gevoerd met Bellota eikels
Rode vleeskleur met mooie vetbelijning
Hoge percentage onverzadigde vetzuren. Gelijkenis met olijfolie
Subtiele nootachtige nasmaak
DeRaza Logo

Het Deraza® Ibérico varken leeft in het hart van het Iberisch schiereiland, in de grensstreek van Spanje en Portugal. Het dier verschilt fors met het varken zoals wij dat kennen. Het heeft zich aangepast aan de ecosystemen van de berg weilanden. Hier dankt het vlees zijn kwaliteit aan en is het de koning onder de gerechten op de Spaanse eettafel.

Zuiver ras varken

Van oorsprong stamt het Deraza® Ibérico varken af van de ‘Sus mediterraneus’. Om de raszuiverheid te behouden, worden voor de nakomelingen uitsluitend zeugen van het pure Ibérico ras gebruikt. Het varken heeft zich verspreid in de regio’s Extremadura, Andalusië en Castilië-La Mancha. Hier leeft het op de weilanden waar zich in overvloed steeneiken bevinden. Aan deze bomen groeien de Bellota eikennoten, waar de varkens zich mee voeden.

Het Montanera dieet

De graasperiode van het varken duurt tussen de 150 en 180 dagen. Van november tot maart duurt vervolgens de periode waarop de rijpe Bellota eikennoten van de bomen vallen heet de Montanera. Per boom zo’n 8 tot 20 kilo noten, waarvan ieder varken daarvan tussen de 6 en 10 kilo per dag eet. Om 1 kilo in gewicht aan te komen heeft ieder varken tussen de 10 en 15 kilo eikennoten nodig.

Gezond en voedzaam

Vlees van het Deraza® Ibérico varken bevat een hoog percentage aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarentegen kent het een lage hoeveelheid verzadigde vetten. Dat maakt de samenstelling grotendeels gelijk aan dat van olijfolie. De leeftijd van het vlees (10-18 maanden) zorgt ervoor dat het vlees erg rood is en dat het veel hemoglobine bevat. Het heeft een ijzergehalte wat 3 tot 4 keer meer is dan dat van het blanke varken. Daarnaast heeft het een hoog zinkgehalte en bevat vitamines B en E.

'Afdronk' van noten

Door het consumeren van de vele eikennoten krijgt het vlees van het Deraza® Ibérico varken een subtiele, nootachtige volle smaak.

Interesse?

Laat het ons weten!