Het is ondertussen officieel 2023 en de koudste maand van het jaar is begonnen! Tijdens deze koude maanden is het natuurlijk tijd voor het ultieme comfortfood. Bij Meatstreet hebben we het dan over heerlijke stoofpotjes. Van Limburgs zuurvlees tot een heerlijke ossobucu. Wij zijn wel van de low and slow bereidingen! ’s Ochtends vroeg gaat de ketel aan en na een hele dag ontwikkel je bijzondere smaken en vult de ruimte zich met heerlijke geuren. Stoofvlees is in verschillende vormen en maten te verkrijgen. Er zijn drie soorten lappen die over het algemeen worden gebruikt voor stoofvlees.
Sucadelap
Gesneden van de schouder, werkvlees, heeft veel bewogen en heeft daarom veel spierweefsel. In het midden van een sucadelap zit een dikke pees, die wanneer het vlees lang gestoofd is, de structuur van sucade heeft. Soms wordt de zeen weggesneden en dan houdt je twee stukken over die je ook perfect als een biefstuk kan bakken. De pees van de sucade kan als enige na garing gewoon gegeten worden.
Riblap
Deze lappen worden gesneden van de eerste ribben van een rund. Ietsjes verder zitten die heerlijke ribeyes. Riblappen zijn de meest malse stukken stoofvlees en hebben de kortste bereidingstijd nodig. Denk niet grote stappen, snel thuis, met een uurtje ben ik klaar als ik deze lappen gebruik. Nee, stoofvlees heeft tijd nodig, laag vuur of een lage temperatuur in de oven. Riblappen zijn vetter dan sucade- en runderlappen. Maar dat heeft als voordeel dat er meer smaak aan zit en ze malser worden. Niet zeuren, dat vet kan je later altijd wegsnijden, de smaak heb je dan wel te pakken!
Runderlap
Osselappen, stooflappen, poulet, goulash, allemaal hetzelfde! De meest magere van de drie die ik hier noem. Dit vlees wordt vaak gebruikt voor de ouderwetse hachee. Wordt het vet weggesneden dan worden het magere runderlappen genoemd. Maar magere runderlappen? En wat gaan we daarmee maken dan, want juist dat beetje vet zorgt ervoor dat vlees mals is en dat het smaak geeft. Niet in mijn stoofpot! Het behoort tot de goedkopere vleessoort, maar is daarom niet minder smakelijk. Runderlapjes worden ook wel heel dun gesneden, gevuld en opgerold.
Winter season is open
In New York is januari over het algemeen de koudste maand van het jaar en is de kans ontzettend groot dat de welbekende vijver van central park is bevroren en hier de nodige New Yorkers op het ijs staan. Voor veel Nederlanders komt deze plek bekend voor uit de filmserie Home Alone. Ken jij hem nog? Wat een geweldige scene!
Nederland is een echt schaatsland, met de meeste wereldtitels op de schaatsbaan. Dat namen we vroeger nog een stapje verder. Tijdens de Elfstedentocht staat heel Nederland op het ijs om maar liefst 200 kilometer af te leggen! Helaas heeft de traditie al 25 jaar niet meer plaats kunnen vinden en heeft een groot deel van Nederland nooit een Elfstedentocht meegemaakt. Hopelijk vergaat deze traditie niet voor altijd maar mogen we zo snel mogelijk weer het ijs op!