Het voorjaar komt er weer aan en dat betekent dat het lamsseizoen weer volop van start gaat. Tegenwoordig is goed lamsvlees het hele jaar door verkrijgbaar, maar in Nederland worden de meeste lammeren geboren in maart en april.
Dit jaar willen we iedereen leren hoe je een volledig lam in technische delen verdeelt en uitbeent. Daarom hebben we onze expert slager gevraagd om jullie te laten zien hoe dit moet. In maart en april laten wij elke week een ander onderdeel van het uitbenen van een Engels lam zien, van het uitzagen van de spareribs tot het uitbenen van de bout. We gaan jullie alle verschillende stappen laten zien in onze nieuwe serie, genaamd ‘Wekelijks Lam’. Dus houd onze social media kanalen in de gaten zodat je niets mist!
Waar zijn al die gekleurde strepen toch voor?
Tegen het einde van de herfst zie je vaak dat veel ooien (vrouwelijke schapen) groene, blauwe of rode vlekken op hun rug hebben. Dit gebeurt omdat in de herfst de rammen tussen de ooien worden losgelaten met een soort stempelkussen op hun buik, dat we een “dekblok” noemen. Elke ooi die door de ram wordt gedekt, krijgt dus een kleurtje van hem. Elke drie weken kan de boer de kleur van het blok veranderen. Zo weet de boer welke ooien gedekt zijn en in welke periode, en kan hij in het voorjaar ongeveer voorspellen wanneer de ooien zullen gaan lammeren. Op die manier houdt de boer het natuurlijke proces goed in de gaten en zorgt hij ervoor dat de lammeren goed ter wereld komen.
Leblammetjes
Een ooi krijgt 1, 2, 3, of zeer uitzonderlijk 4 lammetjes. Een ooi heeft echter maar twee spenen, die niet genoeg melk produceren om vier lammetjes groot te brengen. Als een ooi dus vier lammetjes krijgt, neemt de schapenhouder één lammetje weg bij de moeder om het zelf te voeden uit een emmer met spenen. Deze lammetjes worden ‘leblammetjes’ genoemd.
Beschikbaarheid
In Nederland worden de meeste lammeren geboren in maart en april, wat betekent dat de beschikbaarheid van echt Nederlands lamsvlees pas op gang komt in de zomermaanden. Dankzij import is lamsvlees van onder andere ons merk West Country Lamb het hele jaar door vers beschikbaar.